Vrijdag 5 oktober 2007 - Remco Campert: 'God is helemaal anders...'

Bestaat God? In de verhalen uit de bijbel, met name de verhalen uit het Nieuwe Testament, blijkt dat God heel erg anders is dan jij denkt. Tegendraads tot en met. Niet te vatten.

Neem het verhaal van het feest in Lucas 15, 15 - 25. Een man geeft een feest, nodigt eerst netjes 'ons kent ons' uit. Maar ze hebben allemaal wat. Dan denkt die man: 'Stik met je feest-circus! Ik ga het anders doen'. En wát doet-ie? Hij raapt schorem van de straat, want hij wil feesten, hij wil dat de zaal echt vol komt.

Al die lekkere vrienden van hem zien het en draaien met hun wijsvinger langs hun slaap. 'Knettergek'. Logisch dat ze dat doen en zeggen. Want de feest-man lapt de hele orde aan zijn laars. En daarmee zegt hij eigenlijk: 'Jullie met je hele systeem van feestvieren, jullie moeten niet denken dat jullie alles zijn. Het kan ánders. Kijk maar!'. En van zo iemand wordt iedereen lichtelijk gestoord.

Nou, zegt Jezus, zo is God en zo ben ik ook.
'Aldus is het Koninkrijk Gods'. Wie erin gelooft, kan bergen verzetten.
Mooi he?

Die bedoeling heeft ook Remco Campert begrepen met zijn gedicht:

Credo

ik geloof in een rivier
die stroomt van zee naar de bergen
ik vraag van poëzie niet meer
dan die rivier in kaart te brengen

ik wil geen water uit de rotsen slaan
maar ik wil water naar de rotsen dragen
droge zwarte rots wordt blauwe waterrots

maar de kranten willen het anders
willen droog en zwart van koppen staan
werpen dammen en dwingen
rechtsomkeert

Bestaat God dus?
Méér dan dat... God kan ook niet-zijn. En Hij ligt er niet eens van wakker. Da's meer dan wat jij kunt. Toch?

Je gelooft het niet?

'Wat voor de wereld dwaas is, heeft God uitverkoren om de wijzen te beschamen, en wat voor de wereld zwak is, heeft God uitverkoren om wat sterk is te beschamen; en wat voor de wereld onaanzienlijk en veracht is, heeft God uitverkoren, dat, wat niets is, om aan hetgeen wèl iets is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. Maar uit Hem is het, dat gij in Christus Jezus zijt, die ons van God is geworden: wijsheid, rechtvaardigheid, heiliging en verlossing...' (1 Kor. 1, 27 en 28).

Soms kun je God horen lachen, een luide, gulle lach...